Nederland wordt momenteel hard getroffen door sterk stijgende gasprijzen. In een interview met het AD zei econoom Hugo Erken (zie bronvermelding) dat als de hoge energieprijzen doorzetten, de rekening voor een huishouden wel met 900 euro kan stijgen. Wat kun je doen om zo’n torenhoge rekening tegen te gaan? En hoe doe je dit zonder in te leveren op comfort en gezondheid?
De lucht in huis vervuilt enorm snel. Door alleen al aanwezig te zijn, wordt de binnenlucht snel ‘muf’. Denk aan een hoog CO2- en/of vochtgehalte, een tekort aan zuurstof en nare geurtjes. Logisch dat je daarom goed wilt luchten en ventileren. Maar hoe zorg je voor gezonde lucht zonder dat de energierekening oploopt?
Allereerst door te voorkomen dat tijdens het ventileren je warmte in de winter, en koelte in de zomer, ‘het raam uitvliegt’. Tegelijkertijd wil je wel gezonde lucht in huis en dat krijg je enkel door continue de vervuilde lucht naar buiten te brengen en schone lucht naar binnen te halen. Deze combinatie krijg je niet voor elkaar wanneer je zo nu en dan een raampje openzet. Dit lukt wel - en ook nog eens op een energiezuinige manier- door balansventilatie toe te passen.
Bij balansventilatie wordt evenveel verse lucht het huis ingehaald als gebruikte lucht naar buiten gebracht. Tegelijkertijd wordt zo’n 95% van de energie hergebruikt. Dit gebeurt in de warmtewisselaar van de ventilatie-unit. In deze wisselaar komen de luchtstromen van de binnenkomende en uitgaande lucht heel dicht langs elkaar zónder dat ze mengen. Hierdoor kan de warmte uit de afgevoerde lucht worden gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Zo houdt de WTW in de winter de warmte binnen en in de zomer buiten. Hierdoor hoeft de verwarming minder aan in de winter en de airco minder aan in de zomer. De lucht wordt gefilterd voor het de woning binnenkomt en ongemak als tocht behoort ook meteen tot het verleden. Bij balansventilatie zijn er immers geen roosters in je ramen nodig. Zo gaat de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog!
In een case study vergeleek wetenschapper Bart Cremers het ‘raampje-open-raampje-dicht- principe’ met balansventilatie. Dit deed hij zowel op het gebied van gezondheid als energiekosten. De resultaten van dit onderzoek vind je terug in dit whitepaper.
Op stookkosten besparen, betekent niet dat je de hele winter in de kou moet zitten. Integendeel. Elektrisch verwarmen is het duurzame alternatief voor gasgestookte vloerverwarming en CV. Met name zonnepanelen als energieopwekker maken van elektrisch verwarmen een duurzame en voordelige verwarmingsoplossing.
Daarnaast zijn de radiatoren zelf ook steeds slimmer en energiezuiniger. Zo zijn ze tegenwoordig vaak voorzien van ‘open-raam-detectie’, bewegingssensoren en handige tijdprogramma’s waarmee onnodig verwarmen wordt voorkomen. Bovendien verwarm je met een elektrische radiator decentraal: één specifieke ruimte wordt verwarmd in plaats van een hele verdieping.
Elektrische radiatoren warmen, zeker in vergelijken met vloerverwarming, bijzonder snel op. Ze maken gebruik van stralingswarmte. Hiermee wordt warmte gericht in de ruimte gebracht waardoor de temperatuur van de lucht langer kan zijn, terwijl het toch behaaglijk voelt. Dit maakt het een duurzame én bijzonder comfortabele verwarmingsoplossing.
Ga je (ver)bouwen? Dan kun je in de toekomst veel energiekosten besparen door je te verdiepen in duurzame labels voor bouw- en installatiematerialen. Denk hierbij aan Greenworks voor onder andere ventilatiesystemen.
Let bij de aanschaf van een elektrische radiator op of deze beschikt over een Eco-Design keurmerk. Door dit Europese keurmerk ben je verzekerd van een radiator met een laag energieverbruik. Zo zullen deze radiatoren in stand-bymodus nooit meer dan 0,5 Watt verbruiken.
Wil je bij jou thuis je binnenklimaat verbeteren m.b.v. ventilatie, maar heb je geen idee welk systeem voor jouw woning geschikt is? Doe de Ventilatie-check of vraag advies aan een installateur bij jou in de buurt.
Meer weten over hoe ventilatie het hele jaar door kan zorgen voor een aangenaam binnenklimaat? Check Climate Switch.
Vogels, P. (2021, 11 oktober). Gekkenhuis op gasmarkt: ‘Rekening voor huishouden kan wel met 900 euro stijgen’. AD.nl. Geraadpleegd op 27 oktober 2021, van www.ad.nl/geld/gekkenhuis-op-gasmarkt-rekening-voor-huishouden-kan-wel-met-900-euro-stijgen~a0d77024/
Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.
Energiezuinige klimaatbeheersing
Gezond en comfortabel binnenklimaat
Marktleider in ventilatiesystemen
Algemeen verzoek
+31 (0) 38 429 69 11Ventilatieberekening aanvragen
+31 (0) 38 429 62 20