Radiatoren zijn de dag van vandaag niet meer puur een verwarmingselement, maar ook een esthetisch element dat deel uitmaakt van het interieur. Stijlvol ontworpen radiatoren worden over het algemeen ‘design radiatoren’ genoemd. Deze zijn er in allerlei soorten, maten én varianten. Zo zijn er zowel elektrische design radiatoren als design radiatoren voor centrale verwarming.
Bij een radiator wordt vaak gedacht aan een ouderwets object dat in veel woningen in ons land aan de muur, vaak net boven de vloer, hangt. De radiatoren van tientallen jaren geleden zien er inmiddels inderdaad vrij oud uit. Dit betekent niet dat dit met de radiatoren van tegenwoordig ook zo is. De ontwikkeling van deze verwarmingsobjecten heeft namelijk niet stilgestaan. Zo kun je inmiddels kiezen voor een design radiator. Maar wat is een design radiator?
Zoals de naam al doet vermoeden, is een design radiator een mooie radiator die er vaak nét even anders uitziet qua vorm of kleur dan de ‘klassieke’ radiator. Voor ieder interieur is er wel een passende verwarming te vinden. Veel design radiatoren worden nog steeds voornamelijk als verwarming in de badkamer gebruikt en voor het verwarmen van handdoeken. Design radiatoren zijn er echter voor allerlei soorten ruimtes, zoals de leefruimte, slaapkamer of studeerkamer.
In nieuwbouwhuizen wordt er vaak vloerverwarming toegepast op de begane grond. Vloerverwarming alleen voelt vaak nog een beetje kil aan en is bovendien relatief traag in het verwarmen van een ruimte. Daarom wordt vloerverwarming vaak toegepast in combinatie met een elektrische radiator. De warmtestraling hiervan geeft snel een aangenaam gevoel in kleine ruimtes als badkamers. Op de eerste, en eventueel tweede, verdieping worden nog wel vaak radiatoren gebruikt. Dit komt met name doordat radiatoren afzonderlijk dicht te draaien zijn waardoor het warme water hier niet instroomt. Zo voorkomt men energieverlies wanneer niemand op dat moment de betreffende ruimte gebruikt. Omdat er ook veel elektrische design radiatoren bestaan, die binnen een korte tijd een kleine ruimte kunnen verwarmen, zijn deze nog vaak als (verticale) badkamerradiator te vinden.
Bij centrale verwarming maakt een radiator onderdeel uit van een verwarmingsinstallatie in een woning. Iedere radiator in huis staat in verbinding met de cv-ketel. De verbinding tussen de twee onderdelen wordt gemaakt met behulp van leidingen. Moderne radiatoren worden aangesloten op twee leidingen. De gewenste temperatuur wordt ingesteld via de thermostaat. Een cv-ketel gaat vervolgens aan het werk om het water in de verwarmingsinstallatie te verwarmen. Vervolgens zorgt de leiding aan de bovenkant van de radiator voor de aanvoer van warm water. De warmte van het water wordt vervolgens afgegeven aan de lucht die langs de radiator stroomt. Naarmate het water afkoelt, zakt het steeds verder naar beneden in jouw radiator. Zodra het koud is, wordt het via de leiding aan de onderzijde afgevoerd. Een cv-ketel verwarmt het terugkerende water weer. Hierdoor ontstaat een constant proces, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat.
Een elektrische radiator werkt het net iets anders. Een elektrische design radiator is namelijk gevuld met olie. Deze olie wordt met behulp van elektriciteit in de radiator zelf opgewarmd. Deze olie circuleert vervolgens door de radiator waarbij het warmte afgeeft. In vergelijking met een centrale verwarming, verwarmt een elektrische radiator een ruimte veel sneller. Dit komt omdat elektrisch verwarmen decentraal gebeurt en een badkamer zo bijvoorbeeld binnen een mum van tijd opgewarmd is.
Er zijn tegenwoordig talloze radiatoren waar je uit kunt kiezen. Het gros van de radiatoren lijkt qua uiterlijk erg veel op elkaar. Wil je een opvallende, gekleurde radiator kopen, een radiator met een bijzondere vorm of juist een radiator die volledig opgaat in je interieur? Dan kun je een design radiator kopen.
Naast het esthetische, moet een radiator natuurlijk ook geschikt zijn om de desbetreffende ruimte te verwarmen. Welke radiator je nodig hebt, hangt allereerst af van de grootte van de ruimte die het moet verwarmen. Er zit namelijk verschil tussen radiatoren qua vermogen. Wil je een grote ruimte verwarmen? Zorg er dan voor dat je geen radiator aanschaft met een klein vermogen. Het kost radiatoren met weinig vermogen namelijk meer tijd om een ruimte volledig te verwarmen. Moet een ruimte snel warm worden? Kies dan voor radiatoren met een groot vermogen.
Daarnaast bepaalt ook de functie van de ruimte welke radiator het meest geschikt is. Je brengt niet evenveel tijd door in alle ruimtes in jouw woning. Hierdoor hoef je dus ook niet in iedere ruimte een radiator met groot vermogen op te hangen. Heb je bijvoorbeeld een opslagkamer waar je (bijna) nooit komt? Of zoek je een radiator voor op zolder? Dan volstaat een radiator met een klein vermogen vaak. Heb je een ruimte waar je wel vaak, maar kort aanwezig bent, en die je snel opgewarmd wilt hebben? Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Dan is het wel handig om een radiator te hebben met veel vermogen. Tenslotte kan het plaatsen van een verticale design radiator ruimte besparen in kleine ruimtes. Dit soort radiatoren is ideaal om bijvoorbeeld handdoeken op te laten drogen. Je kunt ook voor een verticale radiator kiezen vanwege de indeling van een ruimte. Laat de keuze voor een radiator daarom altijd afhangen van de ruimte waar deze voor bestemd is.
Tijdens de zoektocht naar een radiator valt het je waarschijnlijk al snel op dat radiatoren er in een hoop verschillende afmetingen zijn. Sommige mensen zijn geneigd om voor een kleine radiator te gaan. Deze vallen immers minder op dan een grote radiator. Toch is een kleine radiator niet altijd de beste keuze. Grotere radiatoren hebben namelijk vaak ook meer vermogen en kunnen daardoor de ruimte sneller opwarmen. In kamers met een beperkte ruimte aan de muur, zoals keukens of badkamers, kunnen verticale radiatoren een uitkomst bieden. Doordat er tegenwoordig veel mooie design radiatoren te koop zijn, kunnen radiatoren ook een mooie aanvulling op het interieur zijn in plaats van een noodzakelijk goed.
In bijvoorbeeld een toilet is het wel overbodig om een grote radiator op te hangen. Dit is meestal een kleine ruimte. Daarnaast komt een bewoner hier slechts een paar keer per dag en hoeft deze radiator ook geen ontzettend groot vermogen te hebben.
Veel mensen denken dat iedere radiator evenveel warmte afgeeft. Dit is een misvatting. De hoeveelheid warmte die een radiator afgeeft is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het type radiator een rol bij de warmteafgifte. Hoe meer panelen en convectoren er aanwezig zijn in de verwarming, hoe meer warmte een radiator afgeeft. Ook de afmetingen van een radiator spelen mee. Het is vaak zo dat een grotere radiator sneller een grote hoeveelheid lucht op kan warmen: in een grote radiator is er meer ruimte voor water of olie dan in kleine radiatoren.
Vloerverwarming heeft tijd nodig om een ruimte te vullen met warmte. Dit kan onhandig zijn in een ruimte waar snel tijdelijke warmte gewenst is. Denk hierbij aan een badkamer. Een elektrische design radiator kan snel, veel warmte uitstralen. Daarnaast gebeurt elektrisch verwarmen tegenwoordig steeds energiezuiniger. Hierdoor is een elektrische design radiator een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een badkamer met vloerverwarming.
De kosten van het vervangen van een radiator zijn op voorhand lastig in te schatten. De prijs van een radiator is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt de omvang van de radiator mee. Meestal is een grotere radiator natuurlijk ook duurder. Datzelfde geldt voor het vermogen van de radiator: de prijs stijgt namelijk naarmate het vermogen van een radiator hoger is. Logisch, want een radiator met hoog vermogen verwarmt de ruimte sneller. Tot slot is ook het type radiator van invloed op de prijs. Wil je een stijlvolle design radiator kopen, dan valt de prijs vaak iets hoger uit dan bij een ouderwetsere en minder moderne radiator.
De kosten voor maatwerk liggen ook hoger. Er zijn namelijk mogelijkheden om een design radiator op maat te laten maken. Wil je bijvoorbeeld een radiator als basis voor een bankje of als spijlen van trapleuning? Dan heb je een radiator in een speciale vorm nodig. Daarnaast zijn er allerlei gekleurde radiatoren te koop. De kleur is optioneel en heeft dus een extra kost.
Voor het plaatsen van een radiator doe je beroep op een installatiebedrijf. De vakmannen van zo’n bedrijf weten namelijk precies hoe zij radiatoren moeten plaatsen. Het inschakelen van een installateur brengt echter kosten met zich mee. Uiteraard wil je eerst weten wat een radiator plaatsen kost voor je een vakman inschakelt. Net als bij de kosten van een radiator zelf spelen hier ook weer een aantal factoren mee. Allereerst gaat het om het aantal radiatoren. Moet een vakman slechts één radiator plaatsen? Dan vallen de kosten een stuk lager uit dan wanneer het om radiatoren in jouw hele woning gaat.
Indien je kiest voor nieuwe radiatoren, kan het zijn dat er nieuwe leidingen nodig zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee. Er moet namelijk materiaal ingekocht worden en een vakman heeft hier meer tijd voor nodig. Wil je een extra radiator plaatsen in bijvoorbeeld jouw woonkamer? Dan is dit ook van invloed op de prijs van een radiator. De kans is namelijk groot dat er nog geen leidingen aanwezig zijn op de nieuwe plek. Deze leidingen moeten in dat geval eerst aangelegd worden. Een radiator plaatsen kost dan aanzienlijk meer dan wanneer het alleen om vervanging gaat.
Een radiator die is aangesloten op de centrale verwarming moet soms ontlucht worden. Het kan namelijk gebeuren dat er naast het water ook lucht in de verwarmingsinstallatie komt. Deze lucht neemt de beschikbare ruimte in van het warme water in de verwarmingsinstallatie. Doordat warm water uitzet neemt dit meer ruimte binnen het verwarmingssysteem in. Wanneer het water koud wordt, neemt dit dus minder ruimte in waardoor er meer ruimte is voor lucht. Dit is niet wenselijk, want dit kan zorgen voor geluiden en radiatoren die niet of slechts gedeeltelijk warm worden. Hoe de lucht in de radiator komt is niet altijd duidelijk. Het kan achtergebleven zijn bij het bijvullen van de radiator of het systeem binnenglippen door verkeerd geplaatste leidingen. Maar hoe weet je wanneer je jouw radiator moet ontluchten? De aanwezigheid van lucht in een radiator kun je op twee manieren herkennen.
1. Koude radiatoren Zijn er radiatoren in die niet of slechts gedeeltelijk opwarmen wanneer je de thermostaat opdraait? Dan duidt dit vaak op de aanwezigheid van lucht in de installatie. Indien er lucht in een radiator zit, wordt alleen de onderste helft nog warm. Lucht is namelijk lichter dan water, waardoor het opstijgt in radiatoren. Alleen de onderkant van een radiator warmt zodoende nog op. Is er veel lucht aanwezig? Dan kan de radiator zelfs helemaal koud blijven.
2. Er zijn vreemde geluiden hoorbaar Lucht in radiatoren is niet alleen voelbaar. In sommige gevallen kun je het namelijk ook horen. Als er lucht in een radiator zit, kan jouw verwarming namelijk een vreemd geluid produceren. Vaak hoor je een tikkend of borrelend geluid. Dat is te verklaren door de constant opstijgende luchtbellen in het water in de radiator.
Bij een elektrische design radiator is ontluchten nooit nodig. In zo’n radiator zit namelijk olie. Deze olie blijft qua volume nagenoeg gelijk wanneer het verwarmt wordt. Hierdoor is er bij elektrisch verwarmen een afgesloten systeem waardoor ontluchten niet nodig is.
Lucht in een radiator is bijzonder vervelend. Het tikkende geluid kan irriteren, maar het meest vervelende is nog dat het minder warm wordt in huis. Reden genoeg dus om de lucht uit de installatie te halen. Dit doe je door de radiator te ontluchten. Je kunt jouw radiatoren prima zelf ontluchten. Met het onderstaande stappenplan ontlucht je jouw radiator binnen een handomdraai.
Stap 1: Draai je thermostaat op tot de maximale temperatuur (helemaal open). Is de temperatuur bereikt? Wacht dan even en trek vervolgens de stekker uit de cv-ketel.
Stap 2: Pak een ontluchtingssleuteltje en ga alle radiatoren langs. Begin altijd bij de hoogstgelegen radiatoren, want lucht stijgt op. Draai eerst de radiatorkraan dicht en plaats een bakje onder het ontluchtingskraantje. Draai het kraantje nu langzaam open met de sleutel. Je hoort de lucht ontsnappen. Er komt vaak wat vocht mee. Draai het kraantje pas dicht als je geen lucht hoort ontsnappen. Ga zo alle radiatoren in de woning langs.
Stap 3: Controleer als laatste de waterdruk in jouw ketel. Doordat de lucht uit de installatie is, kan de druk gedaald zijn. De druk moet altijd tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Ligt de druk lager? Dan moet je jouw cv-ketel bijvullen.
Een radiator heeft een betrekkelijk lange levensduur. Hierdoor kun je jarenlang gebruikmaken van de verwarming zonder dat je er problemen mee ervaart. Dit komt voornamelijk doordat de onderdelen van een radiator niet tot nauwelijks slijten. Toch kun je ervoor kiezen om jouw radiator te vervangen. Dit kan verschillende redenen hebben. Heb je jouw interieur veranderd? Ga je verbouwen? Wil je ruimte besparen met behulp van een verticale radiator? Of zoek je een goede vervanger voor een lelijke, ouderwetse radiator? Dan kun je zo’n radiator vervangen door een design radiator.
Een andere reden om voor een nieuwe (design)radiator te kiezen kan energieverbruik zijn. Ben je van mening dat jouw radiatoren wel erg veel energie verbruiken? Dan kan dit ook een reden zijn om jouw radiator te vervangen. Met name oude radiatoren werken niet bepaald zuinig. De radiatoren die tegenwoordig verkocht worden, zijn wat dat betreft een stuk zuiniger. Ook werken ze een stuk efficiënter. Dit resulteert sneller in een warme ruimte en bovendien blijft de temperatuur langer constant.
Algemeen verzoek
+31 (0) 38 429 69 11Ventilatieberekening aanvragen
+31 (0) 38 429 62 20