Bij thuisgevoel denken we vaak aan veiligheid, een gezellige plek waar we kunnen ontspannen, onszelf kunnen zijn en ons geen zorgen hoeven te maken over de spanningen in de wereld. We delen onze leefruimte echter vaak met sommige ongewenste gasten. Binnen, d.w.z. thuis, op kantoor of in een school, kunnen de concentraties van sommige vervuilende stoffen twee tot vijf keer zo hoog zijn als buiten. En omdat we ongeveer 90% van onze tijd in gebouwen doorbrengen, is dat zorgwekkend. We hebben dit artikel geschreven om uit te leggen wat binnenluchtvervuiling en de gevolgen voor de gezondheid van bepaalde vervuilende stoffen zijn en hoe u de luchtkwaliteit in uw woning kunt verbeteren.
Binnenluchtvervuiling is de besmetting van de binnenkant van gebouwen door schadelijke chemische en biologische stoffen.
Binnenluchtvervuiling mag niet worden genegeerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het ‘’s werelds grootste ecologische risico voor de gezondheid’. In tegenstelling tot buitenluchtvervuiling worden de vervuilende stoffen binnen namelijk niet verdund door de lucht. Daardoor kunnen zich hoge concentraties in een kleine ruimte ophopen.
Er zijn vele verschillende bronnen van luchtvervuiling. We realiseren ons echter meestal niet dat deze aanzienlijke gevolgen voor de luchtkwaliteit hebben. Hiervoor hebben we enkele factoren genoemd waardoor de binnenluchtvervuiling kan toenemen zoals schimmels, reinigingsproducten en sigarettenrook. Er zijn nog meer redenen waarom binnenluchtvervuiling tot dergelijke dramatische niveaus is gestegen.
Als u regelmatig last hebt van wat volgens u verkoudheid of griep is, zouden deze symptomen wel eens kunnen worden veroorzaakt door binnenluchtvervuiling. Eenmalige of herhaalde blootstelling aan vervuilende stoffen kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, jeukerige ogen, keelpijn of een loopneus.
Vervuilende stoffen kunnen ook de productiviteit verminderen. Verhoogde kooldioxideconcentraties kunnen bijvoorbeeld leiden tot slechte beslissingen, langzamere reacties en vermoeidheid. Sommige mensen krijgen last van een medische aandoening die Sick Building Syndrome wordt genoemd. Daarbij worden mensen ziek nadat ze in een bepaalde ruimte of gebouw zijn geweest en zich dan beter voelen nadat ze die hebben verlaten.
Binnenluchtvervuiling kan ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn veroorzaken, zoals astma en chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). Mensen met chronische aandoeningen blijven vaak meer binnenshuis, waardoor hun aandoening verder verslechtert. Naar verwachting overlijden 3,2 miljoen mensen per jaar door ziekten die verband houden met binnenluchtvervuiling, waaronder hartaandoeningen, beroertes, respiratoire infecties en longkanker. Hoge concentraties van bepaalde gassen kunnen ook gevaarlijk zijn. Zo hebben CO-concentraties tot 70 deeltjes per miljoen (ppm) geen schadelijke gevolgen voor de meeste mensen. Concentraties boven 150 ppm kunnen echter leiden tot desoriëntatie, bewusteloosheid en zelfs overlijden.
De meeste vervuilende stoffen zijn onzichtbaar. U kunt ze niet zien, u kunt ze niet proeven en, in de meeste gevallen, u kunt ze niet ruiken. Hoe weet u dan dat ze aanwezig zijn?
De eenvoudigste manier is om een luchtkwaliteitsmeter te kopen of lenen. Die zijn verkrijgbaar als handheld apparaten of meetpanelen die u op een oppervlak kunt bevestigen. In de loop der tijd geeft deze meter de concentraties van VOS, kooldioxide, koolmonoxide en luchtvochtigheid aan. De meeste luchtkwaliteitsmeters meten geen radon, maar er zijn speciale testkits verkrijgbaar voor het meten van radon in uw woning. Ze worden drie maanden gebruikt en dan voor analyse naar een laboratorium gezonden.
Om veiligheidsredenen is het ook belangrijk om koolmonoxidemelders in uw woning te installeren. Idealiter waar iedereen slaapt en in de buurt van toestellen die CO produceren zoals CV-ketels en gasfornuizen. Deze melders worden geactiveerd bij hoge CO-concentraties in uw woning. U kunt de woning dan ventileren en veilig verlaten.
Het goede nieuws over binnenluchtvervuiling is dat u diverse dingen kunt doen om een hoogwaardig binnenklimaat te krijgen. We hebben een artikel geschreven over verbetering van de luchtkwaliteit in uw woning, maar er zijn nog andere manieren waarop u alle ruimtes in uw woning gezond en veilig kunt houden.
Een schone woning is een gezonde woning. Door schimmels, stof en dierenharen regelmatig te verwijderen, verbetert u de luchtkwaliteit en verdwijnen vervuilende stoffen. Natuurlijk bevatten sommige reinigingsproducten VOS, waardoor de luchtkwaliteit kan verslechteren. Er zijn echter vele natuurlijke en milieuvriendelijke producten verkrijgbaar zonder deze schadelijke chemische stoffen. Voor een volledig natuurlijke aanpak kunt u uw koelkast of spoelbak bijvoorbeeld met een mengsel van zuiveringszout en water schoonmaken.
Een hoge luchtvochtigheid in een woning kan leiden tot schimmelvorming. U kunt echter eenvoudige maatregelen nemen om luchtvochtigheid te verminderen:
Plaats deksels op pannen tijdens het koken
Droog kleding buitenshuis of open een raam wanneer u deze binnenshuis droogt
Neem een koudere douche of bad
Gebruik een ontvochtiger
Houd dakgoten schoon; zo kan water niet omlaag langs de muren stromen en wordt vochtigheid binnenshuis voorkomen
Betere ventilatie kan ook helpen met schimmels en vocht...
Verhoging van de luchtstroom in uw woning veroorzaakt minder vervuilende stoffen en is op de lange termijn de beste oplossing ter vermindering van de luchtvervuiling. U kunt dit doen door:
ramen en deuren te openen om frisse lucht binnen te laten
afzuigkappen en -systemen in te schakelen in keukens en badkamers en deze schoon houden
ventilatieroosters van ramen open te laten en luchtkanalen niet te blokkeren
in een mechanisch ventilatiesysteem te investeren zoals de ComfoAir Q
We hopen dat u na het lezen van dit artikel alle weet over binnenluchtvervuiling. Denk eraan dat u de luchtkwaliteit buiten weliswaar niet kunt beheersen, maar dat u maatregelen kunt nemen om de lucht in uw woning veiliger en aangenamer te maken.
Algemeen verzoek
+31 (0) 38 429 69 11Ventilatieberekening aanvragen
+31 (0) 38 429 62 20