Beautiful young woman is smiling while throwing snow in the air on a sunny winter day

Balansventilatie en vorstbescherming

Wat betekent de keuze voor een unit met of zonder voorverwarmer?

De wereld om ons heen verandert snel. Klimaatverandering, aangepaste wetgeving en steeds bewustere keuzes van klanten vragen om flexibele en innovatieve oplossingen voor ventilatie en luchtkwaliteit. Bij Zehnder spelen we daarop in door balansventilatie-units met én zonder voorverwarmer aan te bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de achterliggende keuzes en context, zodat je situatieafhankelijk de juiste beslissing kunt nemen.

De rol van wetgeving: aangepaste ISSO 51-richtlijn

De warmteverliesberekeningen voor woningen in Nederland zijn vastgelegd in de recent gewijzigde ISSO 51-richtlijn. Voorheen kon er zonder voorverwarmer niet gerekend worden met een thermisch rendement in de berekening, wat inhield dat het rendement op 0% werd gezet. Door de aanpassing mag nu ook voor units zonder voorverwarmer 75% van het thermisch rendement worden meegerekend, mits ze zijn uitgerust met vorstbeveiligingssoftware. Dit betekent dat woningen zonder voorverwarmer toch kunnen voldoen aan de warmtevraag, en daarmee worden energie-efficiënte oplossingen toegankelijker dan voorheen. Met deze wetswijziging biedt Zehnder dan ook een bredere keus: een balansventilatie-unit met vorstbeveiligingssoftware of een unit met een voorverwarmerelement. Beide opties zijn nu beschikbaar, met ieder specifieke voordelen voor verschillende situaties.

Klimaatverandering en balansventilatie: minder vorstdagen, andere behoeften

Klimaatverandering heeft een duidelijke impact op de winters in Nederland. Het aantal vorstdagen is de afgelopen jaren afgenomen en dit zal volgens het KNMI naar verwachting verder dalen. De intensiteit en duur van de vorst nemen af, met minder extreem koude nachten dan vroeger. Aan de Nederlandse Noordzeekust zien we bijvoorbeeld al drie keer minder vorstdagen dan in het oosten van het land.

Klimaatdashboardgrafiek van het aantal vorstdagen in De Bilt voor iedere winter sinds 1901, de verwachte waarde voor deze winter (rood bolletje) en het gemiddelde aantal rond 2050 en 2100 volgens de KNMI-klimaatscenario's. ©KNMI

Voor balansventilatie-units betekent dit dat een voorverwarmer niet altijd meer noodzakelijk is, afhankelijk van de locatie en de wensen van de klant. De door Zehnder ontwikkelde vorstbeveiligingssoftware, samen met een unieke warmtewisselaar, biedt voldoende bescherming in de meeste situaties zonder dat de toevoerlucht aanzienlijk afneemt. Toch is een voorverwarmer in bepaalde omstandigheden nog steeds de beste optie.

Aantal ijsdagen in Nederland neemt snel af

Telden we 60 jaar geleden nog gemiddeld rond 11 ijsdagen per jaar, tegenwoordig zijn dat er gemiddeld nog maar drie. In 2023 en 2024 zagen we in De Bilt zelfs nul ijsdagen.  
KNMI nieuws

Technologische innovatie: de kracht van Zenders warmtewisselaars en vorstbeveiligingssoftware

Bij Zehnder hebben we door monitoring en uitgebreid labonderzoek onze balansventilatie-units verder ontwikkeld. Onze ComfoAir E en ComfoAir Q units zijn uitgerust met een speciaal ontworpen warmtewisselaar en vorstbeveiligingssoftware. Dankzij deze technologie blijven de units zelfs bij temperaturen net onder het vriespunt efficiënt werken, zonder terug te hoeven vallen op een voorverwarmer.

CA Q, comfo Air Q, Installer, Shooting, people, basement, technical room,

Matige vorst (-5°C over een nacht van 8 uur)  
De unit blijft zonder problemen doorwerken zonder dat de luchtstroom aangepast hoeft te worden. 

Zware vorst (-10°C over een nacht van 8 uur)
De unit verlaagt de toevoerlucht geleidelijk tot 65-75% van de afvoerlucht om vorstvorming tegen te gaan. 

Extreme vorst (-5°C tot -15°C, dag en nacht vorst)
De unit schakelt periodiek over naar een ontdooicyclus waarbij de toevoerlucht tijdelijk wordt gestopt. Extreme vorst komt echter niet voor in het referentieklimaat van de NEN 5060. 

De flexibiliteit in vorstbeveiliging maakt de Zehnder units zonder voorverwarmer geschikt voor een breder scala aan toepassingen, zelfs bij lagere temperaturen. Toch kan het gebruik van een voorverwarmer gewenst zijn in situaties waarbij constante luchtstroom essentieel is, bijvoorbeeld bij een openhaard of in woningen waar ventilatielucht wordt ingezet voor extra verwarming. 

Praktische keuzes: Een unit met of zonder voorverwarmer?

De keuze voor een unit met of zonder voorverwarmer hangt af van diverse factoren, waaronder de locatie, het verwarmingssysteem en het gebruik van de ventilatielucht in de woning. Hieronder enkele praktijkvoorbeelden ter illustratie: 

  1. Renovatie van bestaande woningen
    Bij vervanging van een oudere WTW-unit zonder voorverwarmer kan een nieuwe unit zonder voorverwarmer een passende oplossing zijn, vooral omdat het verwarmingssysteem hier al op is ontworpen.  
    Info renovatie

  2. Balansventilatie-unit met enthalpiewisselaar
    Voor woningen die kiezen voor een enthalpiewisselaar, die zowel warmte als vocht terugwint, is een voorverwarmer niet nodig. De enthalpiewisselaar zorgt ervoor dat de unit zelfs bij vorst efficiënt blijft werken. 
    Info enthalpie

  3. Beperkte verwarmingscapaciteit
    In woningen met een verwarmingssysteem zonder overcapaciteit, waar elke graad extra warmte telt, kan een unit met voorverwarmer noodzakelijk zijn om een constant behaaglijk binnenklimaat te behouden. 

  4. Gegarandeerde ventilatie
    In sommige situaties is het van belang dat de ventilatielucht gegarandeerd is. Het tijdelijk aftoeren van de toevoerlucht is dan niet gewenst. Bijvoorbeeld in woningen waarbij er ventilatieluchtverwarming wordt gebruikt of woningen met een open haard of gasgestookt toestel. In deze situaties raden we altijd een unit met voorverwarmer aan. 

Een WTW-unit met voorverwarmer zorgt ervoor dat balansventilatie altijd 100% gegarandeerd is, wat goed scoort in de warmteverliesberekeningen.

Ellen Feddes, Head of Knowledge Center EMEA

Een oplossing voor iedere woning

De nieuwe balansventilatie-units, met en zonder voorverwarmer, sluiten aan op de verschillende wensen en omstandigheden van onze klanten.  We bieden vier specifieke oplossingen voor een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat. Elk van deze technieken speelt in op andere behoeften.  
 
1.  Ventilatie-units met voorverwarmer
Een WTW-unit met voorverwarmer zorgt ervoor dat balansventilatie altijd 100% gegarandeerd is, wat handig is voor nauwkeurige warmteverliesberekeningen. 
Meer info
 
2. Ventilatie-units met vorstbeveiligingssoftware 
WTW-units met vorstbeveiligingssoftware zorgen ervoor dat bij lichte tot matige vorst het systeem in balans blijft werken, en bij zware vorst de toevoer geleidelijk aanpast. 
Meer info
 
3. Ventilatie-units met een enthalpiewisselaar
WTW-units met een enthalpiewisselaar werken goed bij koud weer zonder te bevriezen en zonder voorverwarmer, waardoor ze ideaal zijn voor het Nederlandse klimaat. 
Enthalpiewisselaar
 
4. Combinatie van WTW-ventilatie met grondbuizen zoals de ComfoFond-L
Combineer ventilatie met een aardwarmtewisselaar en gebruik hernieuwbare energie uit de grond voor maximaal rendement en bewonerscomfort.  
Aardwarmtewisselaar
 

Heeft u vragen of behoefte aan advies over welke unit het beste past bij uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Onze experts denken graag met u mee en helpen u een keuze te maken die aansluit bij uw wensen en de specifieke kenmerken van uw woning. 

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact met ons op. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.

 

MyZehnder Support Center