De invloed van luchtvochtigheid op jou en je huis

Last van droge ogen? Schimmel in de badkamer? Grote kans dat de luchtvochtigheid bij jou thuis niet op orde is. Dit beïnvloedt je comfort, gezondheid en de conditie van je woning. In dit artikel zullen we kijken naar de effecten van te droge en te vochtige lucht, en geven we enkele oplossingen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

De ideale luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid vocht in de lucht. In onze dagelijkse activiteiten produceren we vocht, zoals bij het koken, douchen, en zelfs door simpelweg te ademen.
Dit vocht kan zich in huis ophopen en je binnenklimaat beïnvloeden. Nieuwbouw en gerenoveerde huizen worden goed geïsoleerd en daarmee steeds luchtdichter. Deze luchtdichtheid houdt warmte tegen in de zomer en kou in de winter, maar vermindert ook de toevoer van verse lucht. Dit komt de gezondheid van de bewoner en de woning niet ten goede. [1] Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. [2]

 

"16% van de woningen in Nederland is te vochtig"

 

Gevolgen van te hoge luchtvochtigheid

Is de luchtvochtigheid bij jou thuis te hoog? Je bent niet de enige; maar liefst 16% van de woningen in Nederland is te vochtig. [3] Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot een broeierig en oncomfortabel gevoel. Het zorgt voor condensatie op ramen en vochtige plekken in huis. Vooral in de badkamer is de luchtvochtigheid vaak hoog. Het verdampen van water tijdens een warme douche zorgt al snel voor een ideaal klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Schimmelgroei beschadigt je woning, zorgt voor een vieze geur en kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals luchtweg-, neus- en huidaandoeningen.[4] [5] [6] Schimmel komt veel voor; volgens een onderzoek uit 2011 had ongeveer 15% van de Nederlandse woningen schimmel in huis.[7] Onder studenten is het nog gekker, in 2016 meldde 24% van de ondervraagde Nederlandse studenten zichtbare schimmel in hun woning.[8]

Gevolgen van te droge lucht

Niet alleen een te hoge luchtvochtigheid brengt nadelen met zich mee, ook een te lage luchtvochtigheid. Droge lucht veroorzaak irritatie aan ogen en luchtwegen. Daarnaast komen virussen en bacteriën makkelijker het lichaam via slijmvliezen het lichaam binnen. Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter. Het kan ervoor zorgen dat een huis kil aanvoelt en heeft bovendien nadelige gevolgen voor houten spullen in je woning. Zo kan een houten vloer of meubel krom trekken en kunnen muziekinstrumenten beschadigen.

De O’s van Oplossingen

  • O Meten is weten. Met een Airdentifier weet je wanneer je de luchtvochtigheid in huis niet op orde is en je in actie moet komen.
  • O Laat bij te droge lucht een ventilatiesysteem met een enthalpiewisselaar installeren. Zo’n systeem zorgt voor voldoende verse lucht en ‘hergebruikt’ vocht dat, bijvoorbeeld door koken, al in je huis aanwezig is.
  • O Maak vaker of juist minder gebruik van een airco. Airconditioning ontvochtigt de lucht waardoor het kouder aanvoelt.
  • O Gebruik een ‘dehumidifier’ (vochtvreter / luchtontvochtiger) of juist luchtbevochtiger.
  • O Laat je was in huis drogen (wanneer de luchtvochtigheid te laag is) of hang het juist buiten wanneer je van vocht af wilt
  • O Ventileer meer wanneer je van overtollig vocht af wilt. Vaak is de buitenlucht namelijk droger dan de binnenlucht. Het verversen van vochtige binnenlucht met drogere buitenlucht is dus goed om het overtollige vocht kwijt te raken.
  • O Zet je badkamerdeur open tijdens een warme douche om de vochtige lucht door de rest van het huis te verspreiden. Houd daarbij wel in de gaten of op een andere plek in huis geen condensatieproblemen ontstaan.
  • O Laat een ventilatiesysteem met vochtsensor installeren. Deze zal detecteren wanneer de luchtvochtigheid te hoog is en automatisch extra ventileren.
  • O Zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Hiermee wordt overtollig vocht naar buiten afgevoerd.

Bronnen

[1] Ortiz, M., Itard, L. & Bluyssen, P. M. (2020)

[2] Milieu Centraal. (z.d.)

[3] Grün, G., Urlaub, S. (2016)

[4] Adan, O.C., Samson, R.A. (2011)

[5] Bornehag, C., et al. (2004)

[6] Havinga, L., Schellen, H. (2019)

[7] Ginestet, S. et al. (2019)

[8] Bluyssen, P.M., Ortiz-Sanchez, M., Roda, C. (2016)

Zes sensoren. Eén gezond binnenklimaat.

Met de Airdentifier krijg je weer controle over de lucht die je elke dag inademt.

Ontdek meer Airdentifier

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.