CO₂ als indicatie van binnenuitstoot

Elke dag halen we als mens gemiddeld zo'n 20.000 keer adem, en veel van deze ademhalingen vinden binnenshuis plaats. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe de kwaliteit van de binnenlucht van invloed kan zijn op onze gezondheid? In deze blog ontdek je hoe CO₂ een belangrijke indicator is van binnenuitstoot, en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Wat is binnenuitstoot?

De meeste publieke discussies over luchtkwaliteit zich richten op de buitenlucht, met name op fijnstof en stikstofoxiden. Er wordt echter relatief weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van onze binnenlucht, terwijl we 85-90% van onze tijd binnen doorbrengen [1]. Als we binnen zijn, stoten we als mens schadelijke stoffen uit. Dit doen we allemaal. Bijvoorbeeld door te ademen en te zweten maar ook door de activiteiten die we doen als koken, kaarsjes branden en schoonmaken. Belangrijke verontreinigende stoffen in binnenruimtes zijn onder andere radon, fijnstof (PM2.5), formaldehyde en acroleïne [2]. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals tabaksrook, bouwmaterialen en meubels, en zelfs koken op gasfornuizen.

Je voelt je beter in gezonde lucht

We staan er vaak niet bij stil, maar verontreinigde binnenlucht heeft veel invloed op hoe we ons voelen en op onze gezondheid. Mensen slapen slechter in een slecht binnenklimaat, kunnen zich minder goed concentreren en zijn minder productief. Onderzoek heeft aangetoond dat het ook in verband kan worden gebracht met rusteloosheid en verminderde slaapkwaliteit bij mensen met de ziekte van Alzheimer [3], maar ook gezonde mensen [4].

Ook op lange termijn heeft een huis vol binnenuitstoot gezondheidseffecten. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen voor de gezondheid van verontreinigingen in de binnenlucht vallen tussen die van verkeersverontreiniging en hartziekten [5]. Het is alarmerend om te weten dat alleen al in 2012 99.000 Europeanen stierven als gevolg van blootstelling aan binnenluchtverontreiniging [6].

CO als indicator van binnenluchtkwaliteit

Het probleem van binnenuitstoot is dat we de kwaliteit van de lucht moeilijk met onze zintuigen kunnen waarnemen. Zelfs als de lucht er schoon uitziet en fris ruikt, kunnen er nog steeds schadelijke stoffen aanwezig zijn. Dit maakt het des te belangrijker om op andere indicatoren te vertrouwen om de luchtkwaliteit te beoordelen.

CO₂, een gas dat alle mensen en eventuele huisdieren uitstoten. CO₂ hoopt zich op in afgesloten ruimtes. Dit kan erop wijzen dat er onvoldoende ventilatie is, waardoor andere verontreinigingen mogelijk ook opbouwen. Het is snel en precies te meten. Daardoor is een waardevolle indicator voor de kwaliteit van onze binnenlucht.

 

CO₂ kan erop wijzen dat er onvoldoende ventilatie in een ruimte is.

Meten is weten

Om de luchtkwaliteit in onze binnenruimtes te verbeteren, is het monitoren van CO₂-niveaus van groot belang. Een sensor kan ons helpen te beoordelen of er voldoende ventilatie is en of er sprake is van ophoping van verontreinigingen. Als de CO₂-niveaus te hoog zijn, kan dit een signaal zijn dat er meer frisse lucht nodig is om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren.

Conclusie

Het is van groot belang dat we ons bewust worden van de kwaliteit van de lucht die we dagelijks inademen. Hoewel het misschien onzichtbaar is, heeft de lucht die we 20.000 keer per dag inademen invloed op onze gezondheid en prestaties. Binnenuitstoten doen we allemaal, maar door CO₂ te meten, kunnen we snel actie ondernemen om de lucht gezond te houden.

 

Bronnen

[1] N. E. Klepeis et al., 2001

[2] Jennifer M. Logue et al., 2012

[3] Bart Cremers, 2015

[4] Fan, X., et al., 2023

[5] Borsboom, W. et al., 2016

[6] Kirk R. Smith et al., 2014

Zes sensoren. Eén gezond binnenklimaat.

Met de Airdentifier krijg je weer controle over de lucht die je elke dag inademt.

Ontdek meer Airdentifier

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.